0

POI


2010-07-28

Poi är en slags jongleringteknik eller ett handhållet jongleringsobjekt som består av en boll eller liknande som är fastsatt i ett snöre och som svingas i en cirklander rörelse runt kroppen i olika mönster. Poi benämndes tidigare poi poi, vilket betyder bollar, poi betyder boll. Vid upprepande av ordet bildar det flertal.

Det kommer ursprungligen från Nya Zeeland och användes av maorierna. Man använde dem både som handledsträning och i strid. De poi som användes för att träna handleder och hand-öga-koordination skiljde sig mot de poi som användes i strid. Stridspoi var flätade av en nyzeeländsk variant av kaveldun med en hyfsat stor sten längst ut.

Olika poi används i olika syften. Det finns kvinnodanser med poi, dessa poi är ofta mycket korta (ca 30 cm) och man använder dem för att slå rytmer mot kroppen med dem. Poi poi användes i de lekar och danser som maorikulturen innehöll.

På senare tid har poi mest använts som uppvisning för turister, och har spridit sig över jorden. Idag finns utövare över hela världen, och det ligger mycket träning bakom en bra poiare.

Kommentera här: