0

Om vatten....

 
            
   

Tio skäl att dricka mer vatten

   
   

Träna bättre
    En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, cirka 1 till 1 1/2     liter vatten, minskar prestationsförmågan med 20 procent. Att svettas vid     fysiskt arbete är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer     samtidigt kroppen på vätska. En australisk undersökning av en grupp manliga     idrottare visar att ju mer vatten en idrottare dricker, desto längre tid     ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna.
   
    Få bukt med smärtorna
    Börja med ett glas vatten när du har huvudvärk, orsaken kan vara     vätskebrist. Är det nödvändigt med smärtstillande medel så drick mycket     vatten till. Många smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på     hårda prov och då kan huvudvärken bli till magvärk i stället. Massor med vatten     förtunnar och sprider medicinen i magen. Baksmälla efter en krogsväng beror     oftast på uttorkning. Spara på tabletterna och drick massor av vatten innan     du lägger dig!
   
    Undvik förkylningar
    Slemhinnorna i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som     bekämpar de virus och bakterier du andas in eller får i dig via mat och     dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och     blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och     hosta.
   
    Gå ner i vikt
    Skickar din mage signaler om hunger kan det lika väl vara törsten som gör     sig påmind. Ett glas vatten kan snabbt hjälpa dig att hålla hungerkänslan i     schack till nästa måltid. Massor med isvatten varje dag kan leda till att     du på sikt går ner i vikt. En vetenskaplig undersökning visar att fyra     liter isvatten om dagen kan ge en viktförlust på ett halvt kilo i månaden.     Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan     minskar, utan också på att organismen förbrukar 123 kalorier på att värma upp     vattnet till kroppstemperatur.
   
    Res utan obehag
    Det är inte bara tidsskillnaden som orsakar trötthet och svullna ben under     en lång flygresa. Det är också den torra luften i planet som närmast suger     vatten ur kroppen så att du torkar ut. Luften ombord innehåller mindre syre     och därför är det svårare att andas och vätskeförlusten ökar. Drick ett     extra glas vatten innan du går ombord och drick minst ett glas vatten i     timmen - så rör du också på dig när du ska gå på toaletten. Håll dig till     drycker utan koffein och alkohol - de är ytterligare vattendrivande.
   
    Slipp förstoppning
    Massor med vatten hjälper kroppen att utnyttja fibrerna i maten på ett     bättre sätt så att du slipper förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten     för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en     geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger     ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.
   
    Vackrare hud och hår
    Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens lotioner     och krämer utanpå. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk,     fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten     dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det     bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.
   
    Få hjärnan i toppform
    En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Uttorkningen verkar     förslöande på den mentala koncentrationsförmågan, koordinationsförmågan och     reaktionstiden. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett     par glas vatten - det finns stora chanser att det hjälper.
   
    Förebygg njursten
    Vatten i stora mängder förebygger smärtsamma njurstensanfall, hävdar     amerikanska specialister. Genom att öka vätskeintaget förtunnas urinen och     motverkar att det bildas saltkristaller som med åren utvecklas till     njursten.
   
    Snygga muskler
    Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein     som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla     fasta muskler.

   
   

 

   

 

Kommentera här: