1

Honung

Puh! Det ska vara som jag lärt mig som ung och jag kan fortsätta med att äta mina honungsmackor då och då!
Hittade detta:
Honung är bättre än vanligt socker, men jag skulle ändå klassa det som mer onyttigt än nyttigt på grund av att det innehåller massa socker.

Varför är honung nyttigare än socker?

Ja, eftersom det innehåller mer näring, har prebiotisk effekt (fungerar som mat åt de goda bakterierna i magen) och dessutom är antiinflammatoriskt.

Det som också är positivt med honung är att många upplever det sötare i smaken jämfört med socker, vilket gör att man kan ta mindre mängd och ändå få samma söta smakupplevelse.

Är ekologisk honung nyttigare?

Inte nyttigare så till vida att den innehåller mer näring, men såklart är det bättre med ekologisk biodling!

Vilken honung är nyttigast?

Färsk honung, helt nyslungad honung, är allra nyttigast. I denna honung kan det nämligen finnas levande mjölksyrebakterier kvar.

Näst nyttigast är oupphettad/raw honung. Alltså honung som inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att  den näring som naturligt finns i honungen bevarats.

Drottningen av alla honungssorter är den nya zeeländska Manukahonungen, den har en helt unik antibakteriell aktivitet som överträffar all annan honung. Men – vi har faktiskt ett lika bra svenskt exempel, nämligen Ljunghonungen. Denna har i flera studier visat sig ha samma positiva effekter på hälsan som Manukahonungen.

 

Vilken honung ska man välja – flytande eller fast?

Fast honung är bättre än flytande eftersom den flytande har hettats upp och därför har en del nyttiga ämnen gått förlorade.

Ska honung vara i någon speciell temperatur för att vara extra nyttig?

Det finns nyttiga ämnen i honung som förstörs vid för höga temperaturer, så ska du söta te med honung eller dricka honungsvatten – så se till att det inte är för varmt. Honung ska helst inte hettas upp till mer än max 40 grader.

Vad är akaciahonung – och är det nyttigare?

Akaciahonungen kommer från ett speciellt träd som heter Robinina. Det speciella med den är att den har högre halt av fruktsocker än annan honung och det gör att den håller sig flytande, även i kylskåp. Men näringsmässigt är den inte bättre än annan honung.

Är honung antiinflammatoriskt – och på vilket sätt kan man använda honung för detta syfte?

Ja, honung, liksom en del annan mat, innehåller ämnen som kan verka antiinflammatoriskt. Det har också länge används i olika former av huskurer mot eksem, akne etc. Hur vetenskapligt belagt att det skulle funka vet jag inte, men det är ju helt ofarligt att experimentera med honung. Fast barn under ett år ska inte äta honung!

Fungerar honung mot hosta?

Ja, honung är slemlösande. På barn funkar det i många fall bättre än hostmedicin.

Källa: ToppHälsa

 

Vilken tur också med tanke på att vi funderar på att starta upp biodling som gemensam hobby!

 Ha en fortsatt fantastisk dag!